Czy zastanawialiście się dlaczego Carrera dopuszcza do jazdy na swoich torach cyfrowych do 4 samochodów Digital w skali 1:24 i do 6 w skali 1:32 ? Przecież na torze można puszczać więcej samochodów typu GHOST + gracze. I z pewnością można próbować jeździć więcej niż 4 samochodami w skali 1:24.
Problemem jest zasilanie Control Unit 30352 lub Black Boxu. Otóż, aby wyrób spełniał kryteria zabawki, nie może przewodzić więcej niż około 3,5 - 5 Ampera prądu. Jeden samochodzik w skali 1:24 zabiera około 0,8 do 1,1 ampera. I wynik jest prosty. Po przekroczeniu wartości granicznej CU się zawiesza i odmawia dalszej współpracy.
Na szczęście można znaleźć do tego rozwiązanie. Wystarczy niewielka przebudowa. Jednak trzeba umieć trochę lutować i co najważniejsze:
PRZY WPROWADZANIU TAKIEJ ZMIANY TRACI SIĘ GWARANCJĘ NA URZĄDZENIE !!! CZYNICIE JĄ NA WŁASNĄ ODPOWIEDZIALNOŚĆ!
W załączeniu umieszczam instrukcję takiej przebudowy. Niestety jest po niemiecku, ale zawiera dobre fotografie.
W skrócie całość polega na podmianie części odpowiedzialnej za zasilanie tzw. FET na mocniejszy. W załączonej instrukcji umieszczono go tak, że możliwa jest jego bezproblemowa wymiana w razie "spalenia" (jak jeździmy na mocniejszych silnikach to jest takie małe ryzyko).
Należy zakupić części i wymienić stary FET na nowy i .... mamy do 10 Amper prądu i nic już nie zakłóci naszego wyścigu
Pamiętajcie, że tor wtedy przestaje być zabawką. 10 Amper to nie jest mało.
Powodzenia w przebudowie!!
Ja już części mam i jak tylko coś zdziałam to umieszczę zdjęcia z przebudowy.