Witaj na forum torysamochodowe.pl!
Forum zostało zaktualizowane do najnowszej wersji oraz wprowadziłem kilka mechanizmów ochrony forum przed spamem.
Mam nadzieję, że teraz będziesz mógł używać forum w sposób prosty i bezproblemowy.
Bardzo proszę o ewentualne błędy i uwagi.
Zapraszam do subskrybcji kanału na YouTube SLOT CAR HOBBY LINK DO KANAŁU.
Forum zostało zaktualizowane do najnowszej wersji oraz wprowadziłem kilka mechanizmów ochrony forum przed spamem.
Mam nadzieję, że teraz będziesz mógł używać forum w sposób prosty i bezproblemowy.
Bardzo proszę o ewentualne błędy i uwagi.
Zapraszam do subskrybcji kanału na YouTube SLOT CAR HOBBY LINK DO KANAŁU.
Zwrotnica - antykolizyjna modyfikacja
-
wilku
- Ścigant

Zwrotnica - antykolizyjna modyfikacja
Nie zlokalizowałem takiego tematu tutaj a nie chcę wyważać niepotrzebnie drzwi.
Zaczyna mi doskwierać problem przy zmianie toru związany z kolizjami pojazdów typu ghost. W wyścigu z ludźmi to już nie jest takie uciążliwe, wręcz wbudowane w mechanikę wyścigu.
Pytanie mam , czy ktoś tutaj już wykonywał takie modyfikacje.
Osobiście chcę zaprzęgnąć do tego arduino, aby odcinać zasilanie zwrotnicy gdy jakieś auto będzie na kolizyjnym i zechce mu się zmienić tor.
Znalazłem też ciekawe, samodzielne rozwiązanie, w postaci przekaźnika z opóźnieniem czasowym (od 1 milisekundy opóźnienia do godziny) który był by wyzwalany czujnikiem optycznym umieszczonym w slocie.
Jak uda mi się to przetestować (czas bliżej nieokreślony, na razie to koncept) to oczywiście przekażę tutaj swoje obserwacje, ale jeśli ktoś ma już ten temat przerobiony wraz z odpowiednimi rozwiązaniami to chętnie wysłucham.
Celowo pomijam tutaj rozwiązanie już dostępne bo uważam je za zbyt skomplikowane, a może się mylę ?
Zaczyna mi doskwierać problem przy zmianie toru związany z kolizjami pojazdów typu ghost. W wyścigu z ludźmi to już nie jest takie uciążliwe, wręcz wbudowane w mechanikę wyścigu.
Pytanie mam , czy ktoś tutaj już wykonywał takie modyfikacje.
Osobiście chcę zaprzęgnąć do tego arduino, aby odcinać zasilanie zwrotnicy gdy jakieś auto będzie na kolizyjnym i zechce mu się zmienić tor.
Znalazłem też ciekawe, samodzielne rozwiązanie, w postaci przekaźnika z opóźnieniem czasowym (od 1 milisekundy opóźnienia do godziny) który był by wyzwalany czujnikiem optycznym umieszczonym w slocie.
Jak uda mi się to przetestować (czas bliżej nieokreślony, na razie to koncept) to oczywiście przekażę tutaj swoje obserwacje, ale jeśli ktoś ma już ten temat przerobiony wraz z odpowiednimi rozwiązaniami to chętnie wysłucham.
Celowo pomijam tutaj rozwiązanie już dostępne bo uważam je za zbyt skomplikowane, a może się mylę ?
- DeathThorn
- Fast&Furious

- Kontakt:
Re: Zwrotnica - antykolizyjna modyfikacja
sa dostępne specjalne chipy ktore montuje sie w zwrotnice i po sprawie, drzwi juz zostaly otwarte 
- DeathThorn
- Fast&Furious

- Kontakt:
-
mrobaszki
- Mistrz kierownicy

Hej,
gdzie wpina się tego chipa?
gdzie wpina się tego chipa?
- DeathThorn
- Fast&Furious

- Kontakt:
odkręca się zaslepkę na zwrotnicy i wpina w zwrotnice, po czym zamyka
tracisz gwarancje oczywiście bo zrywasz plombę ze śrubki , ale masz działające anty-kolizje
Anti-Collision Chip for Carrera's Left Lane Change
instrukcja => Left Lane Gate Installation <= instrukcja
tracisz gwarancje oczywiście bo zrywasz plombę ze śrubki , ale masz działające anty-kolizje
Anti-Collision Chip for Carrera's Left Lane Change
instrukcja => Left Lane Gate Installation <= instrukcja
- Petrus
- Administrator

Ja zastosowałem tego rodzaju chipy:
Link do chipa do zwrotnicy lewej.
Mają tam obecnie urlop i nie widać cen, ale kosztują chyba około 8 Euro/szt.
Jest on bardzo niewielkich rozmiarów, bez dodatkowej diody (są też chipy z dodatkową diodą, ale potrzeba wtedy dodatkowego otworu i konieczności umieszczenia go w odpowiednim miejscu). Na szynie wtedy nic nie widzisz (i dobrze
), ale działa bezbłędnie. Zasada działania wszystkich tych chipów jest podobna.
W załączeniu zamieszczam instrukcję. Niestety jest po niemiecku, ale są zdjęcia.
Ja mam zamontowane w każdej zwrotnicy. Działa to super i nie mam już więcej kolizji zarówno ghostów jak i zawodników. Ponieważ mam dwa stanowiska tankowania to mam również zamontowane te chipy w pitstopie. Dzięki temu nie ma również kolizji przy tankowaniu. Jeśli na jednym stanowisku jest samochód to drugi już nie może wjechać (zwrotnica nie przełącza). Super rozwiązanie!
Jak byś potrzebował pomocy w montażu to chętnie pomogę. Przy odrobinie wprawy nie jest to takie trudne.
Będę chyba zamawiał w tym sklepie coś po nowym roku. To jak byłbyś zainteresowany mógłbym kupić.
Generalnie bardzo polecam montaż. Super to działa.
Link do chipa do zwrotnicy lewej.
Mają tam obecnie urlop i nie widać cen, ale kosztują chyba około 8 Euro/szt.
Jest on bardzo niewielkich rozmiarów, bez dodatkowej diody (są też chipy z dodatkową diodą, ale potrzeba wtedy dodatkowego otworu i konieczności umieszczenia go w odpowiednim miejscu). Na szynie wtedy nic nie widzisz (i dobrze
W załączeniu zamieszczam instrukcję. Niestety jest po niemiecku, ale są zdjęcia.
Ja mam zamontowane w każdej zwrotnicy. Działa to super i nie mam już więcej kolizji zarówno ghostów jak i zawodników. Ponieważ mam dwa stanowiska tankowania to mam również zamontowane te chipy w pitstopie. Dzięki temu nie ma również kolizji przy tankowaniu. Jeśli na jednym stanowisku jest samochód to drugi już nie może wjechać (zwrotnica nie przełącza). Super rozwiązanie!
Jak byś potrzebował pomocy w montażu to chętnie pomogę. Przy odrobinie wprawy nie jest to takie trudne.
Będę chyba zamawiał w tym sklepie coś po nowym roku. To jak byłbyś zainteresowany mógłbym kupić.
Generalnie bardzo polecam montaż. Super to działa.
- Załączniki
-
- AKS Links v5.pdf
- (2.24 MiB) Pobrany 1296 razy
Pozdaaaaaawiam 
Petrus
----------------------------------------
"Wcale nie trzeba być szybkim, aby być pierwszym"
Petrus
- DeathThorn
- Fast&Furious

- Kontakt:
ooo Petrus to daj znac , ja na pewno coś wezmę także 
no kuźwa co za czasy żeby nie było strony po English , ni ch..... nie rozumiem po Szpice fantastisz
no kuźwa co za czasy żeby nie było strony po English , ni ch..... nie rozumiem po Szpice fantastisz
-
mrobaszki
- Mistrz kierownicy

Pytanie do Petrusa,
czy ten chip można zamontować w zwrotnicy krzyżowej również?
MRO
MRO
-
mrobaszki
- Mistrz kierownicy

- Petrus
- Administrator

To jest wyczyn. Pytanie i zaraz potem odpowiedź hihimrobaszki pisze:Pytanie do Petrusa,
MRO
Tak jak najbardziej można. Jest to wtedy tak naprawdę zestaw dwóch chipów, jednego lewego i jednego prawego.
Pozdaaaaaawiam 
Petrus
Petrus
-
wilku
- Ścigant

mam pytania co do tego rozwiązania AKS SCD:
1. o przerwanie toru żeby jakąś strefę wytworzyć. czy nie powoduje to że konieczne staje się dołożenie kabli żeby tor odpowiednio zaopatrzyć w "prąd".
2. oprócz tej przerwy widziałem zaklejenie toru taśmą (czy jest to tożsame z wycinkiem/rozłączeniem toru)
dlatego właśnie rozważałem zaproponowane na początku rozwiązanie z arduino, chciał bym zaopatrzyć tor w czujniki szczelinowe które robiły by dokładnie to samo co układ przez ciebie Petrus pokazany - czyli wyłączały diodę IR - ale bez konieczności zmniejszania ilości połączeń na trasie. No i można było by je dość precyzyjnie rozmieścić tak żeby wyłączenie i ponowne jej włączenie odbywało się bez uszczerbku dla zabawy (ostatecznie nawet była by możliwość całkowitego wyłączenia systemu bez zbędnych ceregieli). O dodatkowych plusach blokowania wjazdu do pit-stopu, lub innych bajerów nie wspomnę.
A i z innej beczki to zaobserwowałem że takie sekcje zmiany toru jazdy muszą być na tyle daleko od zakrętu, żeby wychodzący z niego czasem jeszcze driftujący samochód zdążył naprostować swój tor jazdy na tyle żeby trafił w czujnik. Dziś już myślałem że coś się spierniczyło, a jak się okazało, to po prostu nie trafiałem w sensor i sekcja się nie zmieniała gdy tego chciałem.
Jeśli pytania które zadałem są pomijalne to z chęcią bym przetestował to zaproponowane przez Ciebie Petrus rozwiązanie i zamówił czipy dla zwrotnicy podwójnej podłączając się do twojego zmówienia.
1. o przerwanie toru żeby jakąś strefę wytworzyć. czy nie powoduje to że konieczne staje się dołożenie kabli żeby tor odpowiednio zaopatrzyć w "prąd".
2. oprócz tej przerwy widziałem zaklejenie toru taśmą (czy jest to tożsame z wycinkiem/rozłączeniem toru)
dlatego właśnie rozważałem zaproponowane na początku rozwiązanie z arduino, chciał bym zaopatrzyć tor w czujniki szczelinowe które robiły by dokładnie to samo co układ przez ciebie Petrus pokazany - czyli wyłączały diodę IR - ale bez konieczności zmniejszania ilości połączeń na trasie. No i można było by je dość precyzyjnie rozmieścić tak żeby wyłączenie i ponowne jej włączenie odbywało się bez uszczerbku dla zabawy (ostatecznie nawet była by możliwość całkowitego wyłączenia systemu bez zbędnych ceregieli). O dodatkowych plusach blokowania wjazdu do pit-stopu, lub innych bajerów nie wspomnę.
A i z innej beczki to zaobserwowałem że takie sekcje zmiany toru jazdy muszą być na tyle daleko od zakrętu, żeby wychodzący z niego czasem jeszcze driftujący samochód zdążył naprostować swój tor jazdy na tyle żeby trafił w czujnik. Dziś już myślałem że coś się spierniczyło, a jak się okazało, to po prostu nie trafiałem w sensor i sekcja się nie zmieniała gdy tego chciałem.
Jeśli pytania które zadałem są pomijalne to z chęcią bym przetestował to zaproponowane przez Ciebie Petrus rozwiązanie i zamówił czipy dla zwrotnicy podwójnej podłączając się do twojego zmówienia.
- Petrus
- Administrator

Tak naprawdę to powinno się dołożyć przed strefą.wilku pisze:mam pytania co do tego rozwiązania AKS SCD:
Tak to jest tożsame.wilku pisze:2. oprócz tej przerwy widziałem zaklejenie toru taśmą (czy jest to tożsame z wycinkiem/rozłączeniem toru)
Takie rozwiązanie oczywiście byłoby świetne. Problem tylko w tym, że trzeba się na tym znaćwilku pisze: dlatego właśnie rozważałem zaproponowane na początku rozwiązanie z arduino, chciał bym zaopatrzyć tor w czujniki szczelinowe które robiły by dokładnie to samo co układ przez ciebie Petrus pokazany - czyli wyłączały diodę IR - ale bez konieczności zmniejszania ilości połączeń na trasie. No i można było by je dość precyzyjnie rozmieścić tak żeby wyłączenie i ponowne jej włączenie odbywało się bez uszczerbku dla zabawy (ostatecznie nawet była by możliwość całkowitego wyłączenia systemu bez zbędnych ceregieli). O dodatkowych plusach blokowania wjazdu do pit-stopu, lub innych bajerów nie wspomnę.
Jak najbardziej masz rację. zmianę toru powinno się umieszczać najlepiej w odległości co najmniej jednej prostej od zakrętu.wilku pisze:A i z innej beczki to zaobserwowałem że takie sekcje zmiany toru jazdy muszą być na tyle daleko od zakrętu, żeby wychodzący z niego czasem jeszcze driftujący samochód zdążył naprostować swój tor jazdy na tyle żeby trafił w czujnik. Dziś już myślałem że coś się spierniczyło, a jak się okazało, to po prostu nie trafiałem w sensor i sekcja się nie zmieniała gdy tego chciałem.
Twoje pytania są bardzo dobre i ciekawe. Jak będę składał zamówienie to dam znać.wilku pisze:Jeśli pytania które zadałem są pomijalne to z chęcią bym przetestował to zaproponowane przez Ciebie Petrus rozwiązanie i zamówił czipy dla zwrotnicy podwójnej podłączając się do twojego zmówienia.
Pozdaaaaaawiam 
Petrus
Petrus
-
wilku
- Ścigant

Znalazłem schemat tych antykolizyjnych zwrotnic (lewej i prawej), spróbuję to zmajstrować.
w całości po niemiecku ale może optycznie dam radę, jeśli jest specjalista w tłumaczeniu (oprócz googla) to proszę o pomoc.
http://www.stade-bochum.de/Carrera/AKS/Doku.html
na jedną zwrotnicę potrzeba :
3 x diody 1N4004 - 0,15 zł
1 x rezystor 4,7 kohm - 0,01 zł
1 x rezystor 1,2 kohm - 0,01 zł
1 x transoptor/optoizolator PC817 - 0,5 zł
1 x tranzystor NPN BC337 - dla lewej, lub PNP BC327 - dla prawej i pit stopu - 0,1 zł
1 x dioda 5v (ale to opcjonalnie jeśli chce się optycznie widzieć czy sekcja jest zablokowana czy nie, choć można by z tego zrobić całkiem fajny znak drogowy sygnalizujący zagrożenie z zastosowaniem diody migającej) - 1 zł
oraz wiadomo trochę kabelków, opcjonalnie płytka drukowana uniwersalna (można się pokusić o zrobienie własnej)
w całości po niemiecku ale może optycznie dam radę, jeśli jest specjalista w tłumaczeniu (oprócz googla) to proszę o pomoc.
1 x tranzystor NPN BC337 - dla lewej, lub PNP BC327 - dla prawej i pit stopu - 0,1 zł
1 x dioda 5v (ale to opcjonalnie jeśli chce się optycznie widzieć czy sekcja jest zablokowana czy nie, choć można by z tego zrobić całkiem fajny znak drogowy sygnalizujący zagrożenie z zastosowaniem diody migającej) - 1 zł
oraz wiadomo trochę kabelków, opcjonalnie płytka drukowana uniwersalna (można się pokusić o zrobienie własnej)
-
mrobaszki
- Mistrz kierownicy

Niestety jestem laikiem w temacie elektroniki jak i niemieckiego,
ale kibicuję i trzymam kciuki za powodzenie operacji.
Pozdr.
MRO
ale kibicuję i trzymam kciuki za powodzenie operacji.
Pozdr.
MRO
- Petrus
- Administrator

No, no to jest ambitny projekt. Ważne aby płytka nie była za duża. Ciekaw jestem jak to wyjdzie i również trzymam kciuki.wilku pisze:Znalazłem schemat tych antykolizyjnych zwrotnic (lewej i prawej), spróbuję to zmajstrować.
Pozdaaaaaawiam 
Petrus
Petrus